Wet Verbetering Poortwachter
De Wet Verbetering Poortwachter is op 1 april 2002 van kracht gegaan. In deze wet staan de rechten en plichten waar werknemers en werkgevers zich aan moeten houden in geval van langdurige ziekte. Deze wet is bedoeld om langdurig zieke medewerkers (vaak met een diepere oorzaak) zo snel mogelijk terug te laten keren in de werkomgeving. Een griepje of zware keelontsteking hebben we allemaal wel eens, dus daar is de Wet Verbetering Poortwachter niet voor bedoeld.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op
ma t/m vr van 8.30-17.30 uur.
Een inspanning van zowel de werknemer als de werkgever
Voor zowel de werknemer als de werkgever is het niet prettig om geconfronteerd te worden met langdurig ziekteverzuim of zelfs (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. In de Wet Verbetering Poortwachter is geregeld welke inspanningen werknemers en werkgevers (samen met de arbodienst of een gecertificeerde bedrijfsarts) moeten verrichten om de betreffende werknemer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.
Verplichtingen vanuit Wet Verbetering Poortwachter in 1e jaar verzuim
De verplichtingen die voortvloeien uit de Wet Verbetering Poortwachter beginnen al in de eerste week van de ziekmelding. We hebben hier te maken met een Spoor 1 re-integratie traject. De verplichtingen voor het eerste jaar in een stappenplan:
- Binnen één week na de eerste ziektedag moet de werkgever ziektegevallen melden bij de arbodienst of bedrijfsarts.
- Na zes weken ziekte moet een bedrijfsarts of de arbodienst een probleemanalyse maken. Hierin staat de reden van het ziekteverzuim, de verwachte duur van het verzuim en een inschatting van de mogelijkheden tot herstel.
- Binnen twee weken na de probleemanalyse (dus uiterlijk acht weken na de eerste ziektedag) wordt een plan van aanpak tot terugkeer opgesteld door de werkgever in overleg met de werknemer. Het plan van aanpak is onderdeel van het re-integratiedossier en beschrijft wat beide partijen gaan ondernemen om de werknemer weer terug te laten keren op de werkvloer. Het re-integratiedossier is bij (dreigend) langdurig verzuim bedoeld om de inspanningen van beide partijen bij te houden in het kader van de terugkeer van de werknemer.
- Iedere zes weken bespreekt de werkgever de voortgang van het herstel met de werknemer. Daar waar noodzakelijk wordt het plan van aanpak bijgesteld.
- In de tweeënveertigste week is de werkgever verplicht om de werknemer ziek te melden bij het UWV.
Voor de begeleiding en ondersteuning van het gehele traject, inclusief het opstellen en uitvoeren van het wet poortwachter plan van aanpak, kiest de werkgever een casemanager. Na één jaar (tussen week 46 en 52 na de eerste ziektedag) evalueren de werkgever en de werknemer de inspanningen en geboekte resultaten. Op basis daarvan worden de doelstellingen voor het tweede jaar vastgesteld.
FOTO
Verplichtingen vanuit Wet Verbetering Poortwachter in 2e jaar verzuim
Tijdens het evaluatiemoment aan het einde van het eerste jaar stellen de werknemer en de werkgever nieuwe doelen op. Ook deze moeten iedere zes weken besproken, geëvalueerd en eventueel bijgesteld worden. Onderdeel hiervan kan ook zijn het aanpassen van het werk, de werkplek en/of de beschikbare arbeidsmiddelen.
- Na twintig maanden stelt de werkgever in overleg met de werknemer een re-integratieverslag op. Hierin wordt een overzicht opgenomen van alle contactmomenten, afspraken en concreet behaalde resultaten van het plan van aanpak in het kader van de werkhervatting.
- Indien de inspanningen niet tot het gewenste resultaat – werkhervatting – hebben geleid, ontvangt de werknemer in de 87ste week een WIA-aanvraagformulier van het UWV.
- Na het terugsturen (binnen drie weken), beoordeelt het UWV het re-integratieverslag en voert het UWV een WIA-keuring uit. Indien aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan, start de WIA-uitkering.
Indien terugkeer in de oude functie onmogelijk blijkt
Indien blijkt dat het terugkeren in de oude functie niet mogelijk is voor de werknemer, dan is de werkgever verplicht om hem passend werk aan te bieden binnen de organisatie. Dit kan zijn door te werken op aangepaste tijden met een aangepast takenpakket of in andere functies. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan gaan de werknemer en de werkgever op zoek naar een duurzaam passende nieuwe functie voor de werknemer. Er wordt gestart met een Spoor 2 re-integratietraject.
Hulp bij de Wet Verbetering Poortwachter
Het is in het belang van u en uw werknemer dat een re-integratietraject in goede banen wordt geleid. Het doel is dat u beiden weer vooruit komt, wat de uitkomst van het re-integratietraject ook mag worden. Wilt u weten hoe Jansen & De Vries u hierbij kan ondersteunen, of wilt u meer weten over de Wet Verbetering Poortwachter? Neem dan contact met ons op.