Neem contact op

Spoor 2 traject

Begeleiding naar vervangend werk bij een andere werkgever

Bent u langdurig ziek en is het niet mogelijk om bij uw huidige werkgever passend vervangend werk te gaan doen? Of bent u werkgever en kunt u uw langdurige zieke werknemer helaas niet aan vervangend werk helpen binnen uw bedrijf? Jansen & De Vries verzuim, arbo en re-integratie ondersteunt werknemers en werkgevers bij de afwikkeling van een Spoor 2 traject. Het Spoor 2 traject kan voor u beide een oplossing zijn naar een gezondere toekomst.

Meer weten?
Bel ons
Stuur een e-mail

Wij zijn telefonisch bereikbaar op
ma t/m vr van 8.30-17.30 uur.

Wat is een Spoor 2 traject?

Spoor 2 is een re-integratietraject, vallend onder de Wet Verbetering Poortwachter, dat gestart wordt wanneer een werknemer zijn huidige werk niet meer zal kunnen uitvoeren door langdurig ziekteverzuim. De werkgever heeft ook geen vervangend passend werk voor de medewerker binnen het eigen bedrijf. De bedoeling van een Spoor 2 traject is een werknemer te begeleiden naar passend en duurzaam vervangend werk bij een andere werkgever.

FOTO

Verschil met een Spoor 1 traject

Een Spoor 2 traject wordt gestart wanneer succes bij een Spoor 1 traject is uitgebleven. Een Spoor 1 traject wordt gestart wanneer een werknemer ziek is. Het doel is een werknemer zo snel mogelijk weer gezond naar het werk terug te laten keren. Van een werkgever wordt verwacht het maximale aan de terugkeer van de werknemer bij te dragen, zoals het doorvoeren van eventuele aanpassingen op de werkplek. Een Spoor 1 traject duur gemiddeld een half jaar, soms langer. Wanneer het niet mogelijk is om een werknemer weer aan het werk te krijgen in zijn huidige functie en er geen ander werk voor handen is, dan kan Spoor 2 gestart worden.

Spoor 3 traject en het verschil met Spoor 1 en 2 traject

Een Spoor 3 traject is wellicht minder bekend, maar daardoor mogelijk des te interessanter om toe te lichten. Bij Spoor 1 en 2 is er een loondoorbetaling plicht van de werkgever. Bij Spoor 3 is dat er niet. Echter de kosten van een WGA-uitkering (Regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) zijn maximaal 10 jaar lang voor rekening van de werkgever! De wetgeving is er op gericht dat werken loont, voor zowel werknemer als werkgever. De werknemer is gebaat bij een hoger loon en de werkgever bij minder kosten!

Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt wordt en het lukt niet om via een tweede spoortraject een nieuwe werkplek voor deze werknemer te vinden, dan volgt een WIA keuring voor deze werknemer. Na twee jaar loon doorbetaald te hebben stopt deze verplichting van de werkgever. Als het UWV vindt dat de werknemer nog mogelijkheden heeft, dan komt deze in aanmerking voor een WGA-uitkering. Vanuit deze uitkering krijgt de werknemer ondersteuning om alsnog een passende baan te vinden, dit noemen we dan Spoor 3 traject.

Hulp bij een Spoor 3 traject

In principe is de werkwijze voor een derde spoortraject grotendeels hetzelfde als dat van een tweede spoortraject. Wij gaan in gesprek over de aanpak van het traject en de mogelijkheden voor de (ex-)werknemer op een nieuwe baan en werken ook hier weer aan een win-win situatie!

Hulp bij een Spoor 2 of een Spoor 3 traject

Wat de aanleiding voor verzuim ook is, u wilt graag beiden weer gezond vooruit. Soms kan het voor zowel de werkgever als de werknemer voelen alsof de situatie muurvast zit. Hoe komt u er dan samen uit? Jansen & De Vries gaat met het Spoor 2 traject voor een win win situatie voor zowel de werknemer als de werkgever. Wilt u graag meer weten over hoe Jansen & De Vries u kan helpen bij een creëren van een win win situatie met een Spoor 2 traject? Neem dan contact met ons op.

Samen maken we er werk van!
Samenwerking
Betrokkenheid
Klantgericht
Integriteit
Resultaatgericht