Neem contact op

Als ik de macht heb zoals ik de wil heb, dan gooi ik een trein van de rails.

Arbeids- en organisatiedeskundige

Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Toch wil iedere organisatie ervoor zorgen dat zijn medewerkers onder de beste omstandigheden kunnen werken, en tegelijkertijd een goed bedrijfsresultaat krijgen. Diverse kerndeskundigen op het gebied van arbo, waaronder de arbeids-en organisatiedeskundige, kunnen uw bedrijf helpen om dit te realiseren. Benieuwd hoe? Lees het hieronder.

Meer weten?
Bel ons
Stuur een e-mail

Wij zijn telefonisch bereikbaar op ma t/m vr van 8.30-17.30 uur.

Wat is een arbeids-en organisatiedeskundige?

De arbeids- en organisatiedeskundige, ook wel a&o-deskundige genoemd, is één van de vier kerndeskundigen uit de Arbowet. Samen met de bedrijfsarts, de hogere veiligheidskundige en de arbeidshygiënist is de arbeids- en organisatiedeskundige adviseur op het terrein van gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeidsorganisaties. Ook adviseert hij bedrijven over het optimaliseren van de arbeidsomstandigheden binnen een organisatie.

Wat doet een arbeids-en organisatiedeskundige?

De arbeids- en organisatiedeskundige houdt zich bezig met alle onderwerpen, die plaatsvinden in de driehoek Mens, Arbeid en Organisatie: mensen en arbeid binnen een organisatie.

arbeid en organisatie driehoek

Vanuit een veranderkundig perspectief adviseert de arbeids-en organisatiedeskundige bedrijven over onder andere gezondheidsmanagement, psychosociale arbeidsbelasting en de kwaliteit van de arbeid. Dit houdt in dat de arbeids- en organisatiedeskundige hulp biedt wanneer er binnen een organisatie problemen zijn of dreigen te komen rondom de factor organisatie, mens en arbeid. Signalen om in actie te komen zijn:

  • hoog verzuim
  • gemopper
  • incidenten
  • werkdruk
  • etc.

Een arbeids-en organisatiedeskundige houdt zich binnen een bepaalde organisatie vooral bezig met de gedragskant van arbeid en de gezondheid van werknemers. Hij kan preventief worden ingezet of wanneer er zich een probleem voordoet in de organisatie. Een arbeids-en organisatiedeskundige helpt bij het onderzoek (wat is er aan de hand, wat zijn de oorzaken en hoe kun je dit oplossen c.q. verbeteren). Soms gaat hij ook meteen aan de slag met interventies die het probleem kunnen oplossen.

Taken arbeids- en organisatiedeskundige

De taken van de arbeids- en organisatiedeskundige omvatten dus het onderzoeken van de situatie binnen een bedrijf en het voeren van interventies om de gevonden problemen op te lossen. Deze interventies bestaan o.a. uit:

  • Begeleiding van leidinggevenden en/of teams op specifieke thema’s (leidinggeven, teamontwikkeling);
  • Ondersteuning van het proces om van RI&E tot dynamische RI&E te komen;
  • Verbeteren van onderlinge verhoudingen en hoe mensen met elkaar omgaan;
  • Verbeteren van werkprocessen binnen een bedrijf en organisatie van het werk;
  • Bespreken van situaties/resultaten van het onderzoek en faciliteren bij opstellen van een plan van aanpak;
  • Trainingen gericht op onderwerp en vaardigheden (verzuim, stress, agressie, etc.);
  • Ondersteuning bij ontwikkeling en/of implementatie van beleid (bijvoorbeeld gezondheidsbeleid, duurzame inzetbaarheid, werkdruk).

 

Arbeids- en organisatiedeskundige en arbeidsdeskundige

Max de Vries is als arbeids- en organisatiedeskundige verbonden aan Jansen & De Vries. Daarnaast werkt Jansen & De Vries samen met een aantal vaste arbeidsdeskundigen. Een arbeidsdeskundige heeft drie taken:

  1. Een arbeidsdeskundige doet de onafhankelijke weging van belasting versus belastbaarheid van mensen in hun werk.
  2. Een arbeidsdeskundige kan niet alleen deze disbalans vaststellen, maar ook helpen bij herstel en preventie.
  3. Een arbeidsdeskundige biedt hulp bij comlexe re-integratie.

Meer weten?

Bent u voor uw bedrijf op zoek naar een arbeids-en organisatiedeskundige of wilt u meer weten over arbo gerelateerde zaken? Onze arbeids-en organisatiedeskundige Max de Vries staat graag voor u klaar. Neem vrijblijvend contact op.

Samen maken we er werk van!
Samenwerking
Betrokkenheid
Klantgericht
Integriteit
Resultaatgericht