Wees jezelf, het leven is te kort om iemand anders te zijn.
Manifest roept op tot actie tegen agressie en geweld
De samenleving verhardt en dat uit zich onder meer in een verruwing van de omgangsvormen. Agressief gedrag komt steeds vaker voor, ook op de werkvloer. Daarom is er nu een manifest dat oproept tot actie. Ook werkgevers worden hierin aangesproken. Een gebrek aan vertrouwen in de politiek en de overheid, vervreemding van de maatschappij waarin ze leven en het gevoel niet serieus genomen te worden. Bij steeds meer mensen veroorzaakt dit onrust en onbegrip. Voor een kleine groep mensen is het aanleiding tot agressief gedrag en haatzaaien. Werknemers in dienstverlenende beroepen zijn hier relatief vaak slachtoffer van: denk aan ambulancemedewerkers, buschauffeurs, docenten en zorgverleners. Maar ook advocaten, journalisten, politieagenten en rechters hebben hiermee te maken. Zij staan bijna dagelijks bloot aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). In Het Manifest tegen agressie en geweld - een verbond van politieke partijen en maatschappelijke organisaties - roepen vertegenwoordigers van deze werknemers op tot actie.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op
ma t/m vr van 8.30-17.30 uur.
Werkgevers moeten werknemers beschermen
In het Manifest tegen agressie en geweld wordt opgeroepen om ongewenst gedrag niet langer te tolereren en zich hiertegen uit te spreken. Dat betekent: niet wegkijken als je ziet dat een ander belaagd wordt, maar erop reageren, verbaal en non-verbaal. Werkgevers moeten in actie komen en maatregelen nemen om hun werknemers te beschermen zodat zij veilig kunnen werken. De regering moet werkgevers en werknemers helpen door advies te geven, hulp te bieden bij het doen van aangifte en door weerbaarheidstrainingen aan te bieden. Hiervoor moeten samenwerkingsverbanden worden opgezet met politie en het Openbaar Ministerie, aldus het Manifest.
Beleid voeren om PSA te voorkomen
Werkgevers zijn vanuit de Arbowet al langer verplicht beleid te voeren tegen PSA en het risico van PSA weg te nemen of te beperken. Toch gebeurt dat nog niet overal. Om een goed beleid te kunnen voeren tegen ongewenst gedrag, moeten organisaties in ieder geval beschikken over:
- een goede meldregeling ongewenst gedrag (tool);
- een gedragscode met sancties;
- een klachtencommissie;
- een vertrouwenspersoon.
Omdat nog niet elke organisatie over één of meer vertrouwenspersonen beschikt, wil de regering dit verplicht stellen. De Tweede Kamer is onlangs akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat dit moet regelen, waardoor de verplichte vertrouwenspersoon weer stapje dichterbij is.
Wij als Jansen & De Vries hebben een externe vertrouwenspersoon voor u ter beschikking. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u hierover contact met ons opnemen.
Bron: Arbo Rendement