Neem contact op

Wees jezelf, het leven is te kort om iemand anders te zijn.

Landelijke Dag tegen Pesten

De Landelijke Dag tegen Pesten: Stop het pesten in Nederland

Op 19 april wordt in Nederland extra aandacht besteed aan het stoppen van pesten. Deze dag staat in het teken van bewustwording en het benadrukken van de gevolgen van pesten voor slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. Pesten kent vele gezichten en het is belangrijk om dit gedrag te herkennen en aan te pakken.

Meer weten?
Bel ons
Stuur een e-mail

Wij zijn telefonisch bereikbaar op
ma t/m vr van 8.30-17.30 uur.

Wat is pesten?

Pesten kan verschillende vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan sociaal isoleren en buitensluiten, bespotten, roddelen, hulp weigeren en persoonlijke voorwerpen in gedrag betrekken. Denk aan spullen bewust zoekmaken of kapot maken, maar ook het negeren van een persoon of het grappen maken over iemands uiterlijk of gedrag. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer en diens omgeving. Het is daarom van belang om pesten op tijd te signaleren en aan te pakken.

Feiten en cijfers

Helaas komt pesten niet alleen voor op scholen, maar ook op de werkvloer. Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega's, wat neerkomt op ruim een half miljoen werknemers. Van deze groep wordt 1,2% structureel gepest, wat neerkomt op ruim 80.000 werknemers. Bijna de helft van de leidinggevenden heeft weleens meegemaakt dat een collega werd gepest. Een goede aanpak van pesterijen kan een bedrijf veel opleveren, omdat pestgedrag kan leiden tot extra verzuim en burn-out klachten. Zo leidt het gepest op de werkvloer jaarlijks tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen. Wanneer de gepeste werknemer burn-out klachten ontwikkeld, is het verzuim nog veel hoger. Hierdoor kost het de werkgever veel geld en bovendien heeft het een negatieve invloed op de werksfeer. 

Oplossen: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Pesten op het werk is een serieus probleem dat de samenleving jaarlijks twee tot vier miljard euro kost. Een van de belangrijkste rollen in het stoppen van pesten ligt bij de niet-daders en niet-slachtoffers. Het is belangrijk dat zij zich openlijk uitspreken tegen pesten en het pestgedrag benoemen. Hoe langer het pestgedrag niet wordt aangepakt, hoe meer schade er wordt aangericht. Het is van belang dat het slachtoffer niet in de kou blijft staan en dat er gezamenlijk wordt gewerkt aan het stoppen van pesten. Zo kan iedereen in een prettige werksfeer werken en hoeft niemand iedere dag met angst naar het werk te komen, voor wat de dag weer gaat brengen. 
 

Samen maken we er werk van!
Samenwerking
Betrokkenheid
Klantgericht
Integriteit
Resultaatgericht