Neem contact op
Vertrouwen

Als ik de macht heb zoals ik de wil heb, dan gooi ik een trein van de rails.

Vertrouwen

Vertrouwen betekent altijd vertrouwen in jezelf, vertrouwen in de ander, organisatie, maatschappij, overheid, etc. Vaak horen wij in de praktijk van een opdrachtgever, werkgever, leidinggevende, collega of medewerker: ‘Die is niet te vertrouwen’ of ‘daar heb ik geen vertrouwen in’. Is vertrouwen een belangrijk begrip? Het antwoord is ja! Want zoals Stephan M.R. Covey in zijn boek “The speed of trust” stelt, brengt een gebrek aan vertrouwen altijd hoge kosten met zich mee en duurt alles altijd veel langer om wel een goed resultaat te bereiken. Kortom met vertrouwen bereik je altijd alles sneller en zijn de kosten veel geringer.

Meer weten?
Bel ons
Stuur een e-mail

Wij zijn telefonisch bereikbaar op
ma t/m vr van 8.30-17.30 uur.

Het begin van alle vertrouwen is: Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen heeft invloed op ieder aspect van ons functioneren. Het bepaalt voor een belangrijk deel hoe wij met andere mensen, problemen, uitdagingen, opdrachten en tegenslag omgaan. Zoals Covey stelt, heeft zelfvertrouwen alles te maken met geloofwaardigheid. Zelfvertrouwen hangt samen met de vraag: ‘Ben je geloofwaardig voor jezelf?’

Dan dien je 4 vragen positief te kunnen beantwoorden:

 • Vraag 1: Ben je integer?
  Integriteit betekent hier dat je de moed hebt om te handelen in overeenstemming met je waarden en overtuigingen.
 • Vraag 2: Met welke intentie handel je?
  Vertrouwen en geloofwaardigheid kunnen alleen groeien wanneer je gedrag altijd in overeenstemming is met je normen en overtuigingen. Kortom geen verborgen agenda.
 • Vraag 3: Ben ik in staat om te handelen?
  Oftewel beschik ik over de talenten, vaardigheden, houding, kennis en stijl om de juiste resultaten te bereiken.
 • Vraag 4: Welke resultaten uit het verleden zijn aanwezig?
  Hierbij krijgen wij inzicht in hoeverre prestaties vanuit het verleden in ons voordeel spreken bij het gedaan krijgen van de juiste dingen.

In deze bijdrage heb ik duidelijk willen maken dat een gebrek aan vertrouwen, een gebrek aan geloofwaardigheid altijd veel tijd, veel energie en dus veel geld kosten! In de volgende bijdrage ga ik in op de vraag hoe dit vertrouwen te realiseren en of het spreekwoord “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard” wel klopt.

~Max de Vries~

Gerelateerde artikelen
Samen maken we er werk van!
Samenwerking
Betrokkenheid
Klantgericht
Integriteit
Resultaatgericht