U bevindt zich hier:
Lees hier onze blogs
De samenleving verhardt en dat uit zich onder meer in een verruwing van de omgangsvormen. Agressief gedrag komt steeds vaker voor, ook op de werkvloer. Daarom is er nu een manifest dat oproept tot actie. Ook werkgevers worden hierin aangesproken. Een gebrek aan vertrouwen in de politiek en de overheid, vervreemding van de maatschappij waarin ze leven en het gevoel niet serieus genomen te worden. Bij steeds meer mensen veroorzaakt dit onrust en onbegrip. Voor een kleine groep mensen is het aanleiding tot agressief gedrag en haatzaaien. Werknemers in dienstverlenende beroepen zijn hier relatief vaak slachtoffer van: denk aan ambulancemedewerkers, buschauffeurs, docenten en zorgverleners. Maar ook advocaten, journalisten, politieagenten en rechters hebben hiermee te maken. Zij staan bijna dagelijks bloot aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). In Het Manifest tegen agressie en geweld - een verbond van politieke partijen en maatschappelijke organisaties - roepen vertegenwoordigers van deze werknemers op tot actie.
‘De juiste medewerker op het juiste moment naar de juiste plek bewegen’. Dat is nodig om als bedrijf te groeien en mee te veren met de bewegingen in de markt. Bovendien draagt het bij aan vitale, gemotiveerde, duurzaam inzetbare werknemers die met voldoening werken. Maar hoe stuur je mobiliteit? Wat is er nodig om medewerkers in beweging te krijgen en houden? En wat als externe mobiliteit noodzakelijk is?
Op 19 april wordt in Nederland extra aandacht besteed aan het stoppen van pesten. Deze dag staat in het teken van bewustwording en het benadrukken van de gevolgen van pesten voor slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. Pesten kent vele gezichten en het is belangrijk om dit gedrag te herkennen en aan te pakken.
Vorige week was het de Week van het Werkgeluk. Na het lezen van deze blog zul je begrijpen dat er feitelijk op basis van maatwerk een heel jaar aan werkgeluk gewerkt dient te worden door zowel werkgever als werknemer. Zeker in deze periode van personeelskrapte is dat geen sinecure.
Onlangs kwamen in het nieuws diverse berichten naar buiten over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat leidt tot veel vragen. Hoe kun je ongewenst gedrag binnen jouw bedrijf voorkomen?
In het kader van de Week van de Werkstress delen we een verhaal van een van onze cliënten die te maken heeft gehad met stress. Waar kwam de stress vandaan? En hoe is de desbetreffende persoon hiermee omgegaan? Hoe heeft diegene de begeleiding vanuit het werk ervaren? Lees het in het onderstaande interview.
Of je tevreden bent met je loopbaan of niet, het is altijd goed om hier even bewust bij stil te staan en te bekijken wat je kunt verbeteren. Maar hoe pak je dat aan? We hebben daarom hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Werk loslaten tijdens de vakantie is niet voor iedereen even makkelijk gedaan. Wij helpen je graag met een aantal tips. Want wie wil er nou niet ontspannen vakantie vieren?
Op dit moment gebeurt er van alles in de wereld. De zorgsector staat onder enorme druk, het openbare leven ligt grotendeels plat en de ‘anderhalvemetersamenleving’ is geboren. Ondanks de grote aanpassingen in ons land, blijven andere situaties doorgaan aan de orde van de dag. Re-integratietrajecten waarin mensen op zoek zijn naar een nieuwe, passende baan zijn hiervan een voorbeeld.
Bij Jansen & De Vries spreken wij veel werknemers die kampen met stressklachten. Uit Europese cijfers blijkt dat maar liefst 51% van de werknemers aangeeft dat werkgerelateerde stress bij hen op de werkplek voorkomt en 40% van mening is dat hun organisatie dit niet of niet goed aanpakt. Van alle ziekmeldingen in 2014 werd 33% veroorzaakt door een psychische oorzaak. De meest kwetsbare groep voor werkgerelateerde stress blijkt de groep van 25 tot 34-jarige te zijn. In 2014 was in deze leeftijdsgroep 50% van het langdurig verzuim stress-gerelateerd.
Vertrouwen betekent altijd vertrouwen in jezelf, vertrouwen in de ander, organisatie, maatschappij, overheid, etc. Vaak horen wij in de praktijk van een opdrachtgever, werkgever, leidinggevende, collega of medewerker: ‘Die is niet te vertrouwen’ of ‘daar heb ik geen vertrouwen in’. Is vertrouwen een belangrijk begrip? Het antwoord is ja! Want zoals Stephan M.R. Covey in zijn boek “The speed of trust” stelt, brengt een gebrek aan vertrouwen altijd hoge kosten met zich mee en duurt alles altijd veel langer om wel een goed resultaat te bereiken. Kortom met vertrouwen bereik je altijd alles sneller en zijn de kosten veel geringer.
Van de week het boek gelezen van Manfred F.R. Kets de Vries (what’s in a name): LeiderschapOntraadseld. Kort door de bocht bestaat effectief leiderschap uit de volgende 4 H’s:
Pongo komt uit Spanje en is daar in november 2010 te vondeling op een markt gevonden door Stichting SPHOEK (Spaanse Honden Ook Een Kans). Deze stichting heeft Pongo ter adoptie aangeboden. Max en Stephanie waren verkocht en hebben hem geadopteerd.
‘Wat wil je later worden?’ Vroeger op verjaardagen werd deze vraag altijd aan je gesteld. Piloot, juf, stewardess of profvoetballer. Sommigen zijn daadwerkelijk geworden wat ze vroeger voor ogen hadden terwijl anderen nog steeds geen enkel idee hebben. Veel mensen hebben moeite met het richting geven aan hun loopbaan. ‘Welke studie past bij mij?’ ‘Ik wil graag doorstuderen, maar heb nog geen idee hoe en wat?’ ‘Ik loop vast in mijn huidige baan, wat nu?’ Je zit met vragen waar je zelf nog niet het antwoord op kan vinden. Je loopt vast terwijl je zelf verder wilt. Of het nu een belangrijke studiekeuze betreft of een nieuwe weg in je carrière, met een loopbaanadvies kun je wél verder.