Neem contact op

Arbeidshygiënist

De arbeidshygiënist is één van de vier kerndeskundigen die vermeld staan in de Arbeidsomstandighedenwet.

Meer weten?
Bel ons
Stuur een e-mail

Wij zijn telefonisch bereikbaar op
ma t/m vr van 8.30-17.30 uur.

Samen met de bedrijfsarts, de arbeids- en organisatiedeskundige en de hogere veiligheidskundige geeft de arbeidshygiënist advies op het gebied van werk en gezondheid.

Wat is arbeidshygiëne?

Arbeidshygiëne wordt internationaal als volgt gedefinieerd:

“Arbeidshygiëne is de discipline van het herkennen, evalueren en beheersen van gevaren voor de gezondheid in de werkomgeving met als doel de bescherming van de gezondheid en het welzijn van de werknemers en de gemeenschap in het algemeen.”

Kort gezegd, is arbeidshygiëne de zorg voor een gezonde werkomgeving, waarbij het gaat om de gezondheidsrisico’s op een werkplek. Deze risico’s kunnen ontstaan door twee omgevingsfactoren:

  • Hinderlijke omgevingsfactoren
  • Schadelijke omgevingsfactoren

In de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) worden deze omgevingsfactoren geanalyseerd.

Hinderlijke omgevingsfactoren

Hinderlijke omgevingsfactoren zijn factoren die het comfort van een werknemer op zijn werkplaats kunnen beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld achtergrondgeluid zijn of het binnenklimaat op een kantoor.

Schadelijke omgevingsfactoren

Schadelijke omgevingsfactoren kunnen de gezondheid van een werknemer beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan blootstelling aan chemische stoffen, schadelijk geluid of fysieke overbelasting. Ruim 1 miljoen Nederlanders werkt met deze schadelijke stoffen, die kunnen leiden tot ernstige ziektes als astma, CODP en longkanker.

Wat doet een arbeidshygiënist?

De arbeidshygiënist is een professional die zich bezighoudt met de inspectie van de arbeidshygiëne binnen een bedrijf. Hij onderzoekt of alle richtlijnen en veiligheidsvoorschriften uit de Arbeidsomstandighedenwet correct worden nageleefd. Daarbij kijkt hij naar alle hinderlijke en schadelijke omgevingsfactoren op de werkplek. Daarnaast geeft de arbeidshygiënist advies aan bedrijven om gezondheidsschade bij werknemers te voorkomen.

Meer weten?

Wilt u een arbeidshygiënist inschakelen voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op! Wij staan graag voor u klaar.

Gerelateerde artikelen
Samen maken we er werk van!
Samenwerking
Betrokkenheid
Klantgericht
Integriteit
Resultaatgericht